citat 28 tbe

 

Detta är en viktig bok med en unik samling berättelser om hur TBE drabbar människor som får denna fästingburna hjärninflammation. Vi som har skrivit dessa texter är inga författare och vi har inte heller tagit hjälp att redigera våra texter, för vi vill att de ska tala för sig själva på två sätt. Dels genom sitt innehåll men också genom våra formuleringar, våra ordval och den ibland bristande logiken, oredan. Allt detta för att visa hur sjukdomen påverkar både hjärnans och handens funktioner. Det är i textens oreda som virrvarret av våra tankar tar gestalt och ger uttryck för hur vi har det.

Alla som är medförfattare har sina egna syften med att delta och var och en ansvarar för sin text. Det vi har gemensamt är att vi vill komma till tals, vi tror att våra berättelser ger röst åt en grupp av människor, som blir allt fler. En tredjedel av de närmare 300 som varje år drabbas av TBE i Sverige får allvarliga följder av sjukdomen, vanligast är en hjärntrötthet som för många i grunden förändrar förutsättningarna för våra liv.

 

Äntligen kan läsare få ta del av våra röster. Det har varit en kamp för många av oss att få ihop en läsbar text utav en kaotisk period i våra liv. Det är texter som kommer att drabba dig som läsare. Det är gripande människoöden, bitvis kommer du inte att tro hur stor okunskap vi har mött. Men vi har också fått djup förståelse och starkt stöd, inte minst av våra anhöriga. Detta är lika mycket en bok till dig som lever nära någon med TBE-diagnos, som den är skriven för just dig som drabbats. Det finns ett ljus i tunneln, även om det ibland kan upplevas som svagt. Vi ser en ljusglimt i att vi kan känna igen oss i varandras berättelser, vi har något gemensamt att berätta.

 

Boken får en fortsättning, den finner du i vårt efterord.