citat konsultens abc

Fasa ut och dokumentera vad som gjorts

När man skall avsluta ett uppdrag och fasa ut sig, får man dokumentera vad som gjorts. Om någon skall ta över dina arbetsuppgifter, tex om du skall gå på längre ledighet eller avsluta uppdraget, gör tydlig och enkel dokumentation och få till en handskakning att personen verkligen tagit emot uppgifterna.


Feedback

Alla vill ha feedback på det arbete man genomför, eller hur man är. Ge tydlig och konkret feedback. Tänk dock på att du som konsult är inhyrd och bör väga orden om det är negativ feedback.


Fika

Detta är ett utmärkt sätt för dig som konsult att marknadsföra dig själv och komma in ”i gänget”. Tacka inte nej till fikainbjudan om du är ny i en organisation. Har du mycket att göra och egentligen inte har tid, fika då snabbt och ursäkta dig att du behöver fortsätta arbetet. Försök dock att inte gå först från bordet. I vissa organisationer kan fikarasterna, eller egenkreerade morgonmöten för att läsa horoskop eller morgondiskutera bli långa. Försök undvika dessa. Som konsult kan du inte sitta en halvtimma regelbundet och läsa horoskop. Fika får man ibland också bjuda på. Skriv upp dig på fikalistan och gör som alla andra. Det svenska ord som personer från andra länder ofta lär sig fort är just fika, vilket säger något om fikats betydelse. Längst bak i denna bok finns ett recept på en uppskattad vinbärskaka.